Een complete gids: Voordelen van zoekmachine adverteren voor kleine bedrijven

Groot of klein, vrijwel elke ondernemer heeft behoefte aan online marketing en met name zoekmachine adverteren. Voor sommigen is het hun enige verkoopkanaal, anderen zetten online marketing in voor hun branding strategie. Maar omdat online marketing een gespecialiseerd, technisch uitdagend en vooral divers vakgebied is, is het voor kleine ondernemers lastig te bepalen wat voor hun de beste toepassing is en welke investering daarbij hoort.
In dit artikel probeer ik een volledig overzicht te maken van de voordelen van zoekmachine adverteren voor kleinere bedrijven.

WAT IS ZOEKMACHINE ADVERTEREN?

Zoekmachine adverteren, ofwel SEA (Search Engine Advertising), is het adverteren in zoekmachines zoals Google met tekst en beeldadvertenties. Als er op de advertentie geklikt wordt betaal je een klikprijs (CPC, Cost Per Click). Die kosten zijn weer van een aantal factoren afhankelijk zoals concurrentie op het ingegeven zoekwoord.
Er zijn verschillende advertenties mogelijk. De bekendste zijn:

 • Tekstadvertenties in de zoekresultatenpagina
 • Banneradvertenties op andere websites
 • Shopping advertenties op productniveau in het Google Shopping overzicht
 • Beeld en videoadvertenties op YouTube
 • Locatieadvertenties voor Google Maps

Het opstellen van dergelijke advertenties kan weer op verschillende manieren en daarbij zijn er weer tal van keuze opties voor targeting (doelgroep, locatie, remarketing, etc.), budgetstrategie, weergaveplanning, etc. Om dat allemaal juist voor je in te stellen heb je een specialist nodig zoals wij van SEA bureau Gemert.

WAT IS ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE?

Een andere tak van sport is zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO (Search Engine Optimization). Dan adverteer je niet, maar zorg je ervoor dat je website wel beter gevonden wordt in de zoekresultaten van Google. De klik op jouw link kost je vervolgens niets. De belangrijkste werkzaamheden van SEO zijn het creëren van content, het optimaliseren van je website en het zorgen voor externe links naar jouw website. De resultaten zijn duurzaam, maar wel arbeidsintensief. Ook hiervoor huur je het beste een specialist is zoals ons als online marketing bureau in Gemert. Jouw tijd is immers ook kostbaar en wij weten wat we doen en doen het meteen goed.

DE VOORDELEN VAN ZOEKMACHINE MARKETING VOOR KLEINE BEDRIJVEN

Om verder door te gaan op zoekmachine adverteren bespreken we hier de voordelen van het inzetten van Google Ads voor kleine bedrijven.

TOP 6 VOORDELEN SEA

 1. Snel.
  Zoekmachine adverteren kan relatief snel opgezet worden. Dat betekent dat je ook snel de eerste resultaten kunt verwachten
 2. Inzicht.
  Met Google advertenties heb je volledig inzicht in de resultaten. Je weet waar bezoekers naar zochten, hoeveel bezoekers er zijn geweest en wat het jouw heeft opgeleverd. Uiteraard is er veel meer statistiek aanwezig, maar dit zijn de belangrijkste meetgegevens.
 3. Invloed.
  Met zoekmachine advertenties heb je direct invloed. Je kunt ze aan en uitzetten, maar je kunt ze inhoudelijk ook volledig aanpassen naar jouw wens én op elk moment. Loopt een advertentie niet goed, dan pas je hem direct aan. Heb je een nieuw product dan voeg je die direct toe. Is de voorraad op dan zet je de bijbehorende advertentie uit. Wil je specifieke bezoekers targeten dan kun je dat instellen. En ga zo maar door.
 4. Actueel.
  Naast dat je direct inlvoed kunt uitoefenen op je advertenties, is het ook belangrijk op te merken dat je advertenties altijd actueel kunt houden. Denk aan aanbiedingen of events die ineens niet meer door kunnen gaan. Bij een advertentie in de krant ben je dan te laat.
 5. Controle over budget.
  Je kunt op elk moment je budget voor je campagnes aanpassen. Bijvoorbeeld door de anders te verdelen, te verhogen of te verlagen. Loopt een campagne dus goed, dan kun je je budget verhogen voor nóg meer resultaat.
 6. Diverse toepassingen
  Zoekmachine advertenties zijn er niet alleen voor jouw diensten of producten. Je kunt ook werken aan je branding door gewoonweg aanwezig te zijn wanneer je klant iets zoekt. En wat dacht je van het promoten van vacatures? Ook daarvoor zijn zoekmachine advertenties de uitkomst!

KLEIN BEDRIJF? WACHT NIET LANGER

Mocht je nog niet overtuigd zijn van zoekmachine adverteren voor jouw bedrijf, kom dan gewoon eens langs. Er zijn zoveel voordelen van SEA voor kleine bedrijven en al die mogelijkheden leggen we je graag uit. Als digitaal marketing bureau in Gemert, Helmond of Boekel kunnen we succesvolle Google Ads campagnes opzetten voor jouw bedrijf. Voor je branding, voor vacatures, voor nieuwe leads en voor rechtstreekse klanten.

Ga naar de bovenkant