Een WordPress website onderhouden. Hoe doe je dat?
Oude of nieuwe websites, website met een aangeschaft thema en ook custom-made websites. Allemaal hebben ze website onderhoud nodig. En dat is niet erg, want feitelijk verbeter je je WordPress website met periodiek onderhoud.
In dit artikel gaan we dieper in op waarom er überhaupt onderhoud nodig is, waar het onderhoud uit bestaat, hoe je zelf je website kunt onderhouden en we bespreken ook enkele fouten die kunnen ontstaan en wat je dan het beste kunt doen.
Na het lezen van deze handleiding voor het zelf onderhouden van je website kun je zelf aan de slag. Maar eerst nog even een disclaimer:
Deze handleiding is een hulpmiddel. Wij kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor problemen en schade die ontstaan uit het volgen van deze stappen. De onderstaande werkwijze is een methode om op beheerste manier zelf je website onderhoud uit te voeren en eventueel snel een back-up terug te zetten ingeval er iets mis gaat.
ONDERHOUD VOOR WORDPRESS WEBSITES
In deze blog ligt de focus op het onderhoud voor websites die in WordPress zijn gemaakt. WordPress is een veelgebruikt CMS waarbij er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van externe software zoals thema’s en plug-ins. Als die externe software net als het CMS WordPress zijn aan technologische ontwikkelingen onderhevig en hebben onderhoud nodig.
KOSTEN ONDERHOUD
Voordat je zelf aan de slag gaat is het handig te weten wat website onderhoud zou kosten als je het uitbesteedt. Het is gebruikelijk dat je een vorm van een onderhoudsabonnement afsluit met bijvoorbeeld je webdeveloper. In dat geval heb je geen omkijken naar het functioneren van je website.
Een onderhoudscontract kost bij ons bijvoorbeeld €55 p/maand (exclusief hosting, tarief 2021). Veel bedrijven kiezen hiervoor. Voor het gemak omdat het anders toch te vaak vergeten wordt, maar zeker ook omdat herstelwerkzaamheden dan inclusief zijn.
Ook als je zelf onderhoud gaat doen ontkom je niet aan diverse onderhouds- en herstelwerkzaamheden. Misschien dat je dat zelf kunt ondervangen anders zul je voor deze werkzaamheden toch bij een webdeveloper moeten aankloppen en die rekent dan wellicht gewoon het uurtarief.
Je website zelf onderhouden is dus absoluut geen besparing, maar wil je om redenen toch zelf je onderhoud gaan uitvoeren lees dan snel verder.
WAAROM IS ER WEBSITE ONDERHOUD?
Als je gebruikt maakt van externe software – en dat is dus bijna altijd zo met WordPress – dan is er altijd onderhoud nodig. Het CMS WordPress en ook plug-ins ontwikkelen zich door en als gebruiker moet je de reeds geïnstalleerde versies updaten. De belangrijkste redenen voor het updaten van plug-ins en WordPress zijn:
- herstel van bugs;
- nieuwe of verbeterde functionaliteiten;
- nieuwe of verbeterde beveiligingsmaatregelen.
Het onderhoud is dus nodig voor het blijvend goed functioneren van je website én voor het optimaal houden van je beveiliging.
WAAR HET ONDERHOUD VOOR EEN WORDPRESS WEBSITE UIT BESTAAT
Voor iedereen die zelf de website wil onderhouden adviseren we de volgende stappen te ondernemen:
- Back-up website
- WordPress update
- Thema updates
- Plug-in updates
- Controle functionaliteit
- Onderzoek
- Herstelwerkzaamheden
- Controle
- Back-up verwijderen
STAP 1: BACK-UP WEBSITE
Het is belangrijk dat er altijd een back-up wordt gemaakt van je website. Onze WordPress websites worden uitsluitend op onze VPS gehost. Uiteraard is dat bij ons en voor onze klanten dik in orde. Maar er zijn veel websites die gebruik maken van shared hosting. En dan is een back-up geen vanzelfsprekendheid, laat staan dat er iets van service gegeven wordt als er een back-up teruggezet moet worden.
Ga dus bij je hosting provider na 1) op welke manier er een back-up wordt gemaakt van jouw website, 2) hoe lang het duurt voordat een back-up terug gezet kan worden en 3) welke kosten daaraan verbonden zijn. Is dat acceptabel, dan kun je de volgende alinea overslaan.
Is het back-up beleid bij jouw hostingprovider naadje, dan is het raadzaam om voorafgaand aan het website onderhoud zelf een back-up te maken. Mocht er dan iets gebeuren, dan kun je de back-up snel en eenvoudig terugzetten.
Voor het maken van een back-up kun je gebruik maken van een plug-in als UpDraft. In verband met de opslagruimte (en dus ook jouw website prestatie) is het aan te raden dat je de back-up achteraf verwijderd nadat je jezelf verzekerd hebt dat het onderhoud goed is uitgevoerd (stap 9).
[TIP] Het maken van een back-up kan ook handig zijn wanneer je gewone werkzaamheden aan je website doet.
STAP 2: WORDPRESS UPDATE
Op de update pagina van je WordPress dashboard staan de updates die uitgevoerd moeten worden. WordPress (het CMS) wordt doorgaans door je hosting provider automatisch uitgevoerd, maar als dat niet zo is dan kun je zelf de update uitvoeren.
STAP 3: THEMA UPDATES
Vervolgens kun je je thema updaten. Sommige thema’s zijn uitgebreid en daarvoor dien je alle bijbehorende thema add-ons en plug-ins ook te updaten. Een thema kan ook patchers hebben, dat zijn een soort laatste verbeteringen op een vorige update en die moet je dus ook uitvoeren.
Let op: het kan zijn dat niet alle updates en patchers op de updatepagina staan. Verzeker jezelf ervan dat alles rondom je thema geüpdatet is voordat je verder gaat met je WordPress website onderhoudsbeurt.
STAP 4: PLUG-IN UPDATES
Nadat WordPress en je thema is geüpdatet kun je starten met de plug-ins. Soms is het een enkele plug-in en soms is het een hele lijst. De volgorde waarin je de plug-ins update is in eerste instantie niet heel belangrijk.
Onder de plug-in naam staat de compatibiliteit vermeld. Voer alleen updates voor plug-ins uit die volgens de auteur 100% compatibel zijn met WordPress.
Staat dat er niet bij, wacht dan tot de volgende website onderhoudsbeurt. Staat het er de volgende keer ook niet bij, dan is het waarschijnlijk een minder goed beheerde plug-in. Niet erg, maar wacht niet te lang met een update. Met name je website veiligheid wil je goed borgen.
Na het uitvoeren van WordPress plug-in updates moeten er wellicht herstelwerkzaamheden gedaan worden. In 5 van de 10 keer is dat het geval. Hou hier ook rekening mee als je ervoor kiest om het onderhoud zelf uit te voeren.
STAP 5: CONTROLE FUNCTIONALITEIT
Alle updates zijn nu uitgevoerd. Loop je website door en bekijk of alles nog werkt. Controleer met name de dynamische elementen zoals het Google Maps kaartje, contactformulieren, buttons, bewegende elementen, YouTube filmpjes, bewegende carrousels, foto albums, etc.
De controle is met name visueel.
Is alles in orde ga dan naar stap 8.
STAP 6: ONDERZOEK
Constateer je na alle updates dat er dingen ‘kapot’ zijn in je website, dan moet je op onderzoek uit. Dat is een tijdrovende klus en onderdeel van WordPress website onderhoud.
Website onderzoek bestaat uit het 1-voor-1 deactiveren van je plug-ins. Tussentijds moet je de cache legen en bekijken of het probleem verholpen is. Nog niet gevonden, dan moet je plug-ins in combinatie met elkaar deactiveren, cache legen en controleren. Ga net zolang door tot je het euvel gevonden hebt. Het kan namelijk zijn dat een plug-in op zichzelf geen problemen geeft, maar in combinatie met een andere plug-in of met het thema wel.
STAP 7: HERSTELWERKZAAMHEDEN
Stap 7 van onze handleiding om een WordPress website te onderhouden is het meest lastige voor een leek of beginnende webbouwer.
Heb je de veroorzaker achterhaald dan kun je bekijken of het lukt om de problemen zelf op te lossen. Lukt dat niet dan zou je kunnen proberen om met een alternatieve plug-in te werken. En als je geduld hebt dan zou je nog even kunnen wachten op een nieuwe update in de hoop dat het zichzelf dan oplost. Een populaire en goed beheerde plug-in heeft een update eens in de 1-3 maanden.
Zijn deze opties niet werkbaar dan moet je contact opnemen met je webbouwer en hem vragen wat het herstel gaat kosten. Lig je niet meer op goede voet met je webbouwer, bel dan vrijblijvend met ons webteam om te kijken wat we voor je kunnen doen. Geen vraag is ons te gek.
STAP 8: CONTROLE
Zijn de herstelwerkzaamheden uitgevoerd en/of heb je besloten nog even te wachten op een nieuwe update, doe dan nog een laatste goede controle. Controleer ook of functionaliteiten werken: stuur jezelf een contactformulier, scroll door een afbeeldingen caroussel, etc.
STAP 9: VERWIJDER BACK-UP
Ben je er helemaal zeker van dat je WordPress website onderhoud goed is uitgevoerd. Staat alles goed, geen visuele onderbrekingen en werkt alles? Verwijder dan de back-up die je zelf gemaakt hebt. Een back-up is namelijk extra MB’s die niet bijdragen aan je websitesnelheid. En als alles goed staat dan is het ook onnodig een handmatig gemaakte back-up op je website op te slaan.
Hup, deleten die handel.
HULP INSCHAKELEN
Gaat er iets mis tijdens of na je website onderhoud, schakel dan gewoon hulp in!
WANNEER HULP INSCHAKELEN BIJ WORDPRESS WEBSITE ONDERHOUD
- Als er iets vreselijk mis gaat en je het niet op kunt lossen
- Als een plug-in update een verkeerde uitwerking heeft en je geen back-up hebt gemaakt. Of als je niet kunt wachten op een nieuwe update. Wij kunnen dan de betreffende plug-in terugzetten naar de oudere versie.
- Wanneer alles eigenlijk wel is gelukt, maar het lijkt alsof er kleine functionaliteiten niet meer goed werken (bijvoorbeeld een afbeelding die wegvalt). Mogelijk zijn het dan gewoon wat simpele instellingen die we in een handomdraai kunnen aanpassen.
- En in alle andere gevallen wanneer je er niet uitkomt of er vragen zijn.
Heb je geen contact meer met je webbouwer, is er eerder onvrede geweest of ben je ooit niet goed geholpen? Wij begrijpen jouw situatie. Bel gewoon met ons webteam en wij zorgen ervoor dat je snel en goed geholpen wordt.
CONCLUSIE WORDPRESS WEBSITE ONDERHOUD
Na deze handleiding gelezen te hebben kun je dus zelf je WordPress website onderhouden. Ik denk ook dat veel collega-bureaus niet blij zijn met deze ruime uiteenzetting, dus mondje dicht ;)
Braincandy is een echt dienstverlenend online marketing bureau en we willen juist voorkomen dat klanten locked-in raken. Dat is niet onze stijl. Dus hopelijk kun je je voordeel doen met dit website onderhoudsstappenplan.
Het onderhouden van je WordPress website is een noodzakelijk en de stappen laten je ook inzien dat het niet zomaar een klik op de knop is. Nog steeds ben ik van mening dat je het onderhoud beter kunt uitbesteden bij een ervaren webbouwer. Daarom hier nog even onze tarieven (2022) voor een goed beheer van je website:
- Onderhoud, € 55,- p/md
- Hosting VPS (extra veilig, extra snel, dagelijks volledige back-up), € 25,- p/mnd
- Paginasnelheid optimalisatie (meting GT Metrix), € 15,- p/mnd
4 november 2021
4 november 2021