Top 10 voordelen voor het toevoegen van een zoekfunctie op je website

Je kent het wel: dat zoekveld met vergrootglas rechtsboven op een webpagina. Dat is de zoekfunctie van de website en is superhandig voor gebruikers én voor de website eigenaar. Ook door Braincandy wordt de zoekfunctie op elke website toegevoegd. Die zoekbalk zorgt ervoor dat websitebezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken.

In dit artikel benoemen we de 10 voordelen van het toevoegen van een zoekveld op je website.

TOP 10 NOODZAAK VAN EEN ZOEKFUNCTIE

1. Snel resultaat

Heeft jouw website veel pagina’s en artikelen, dan is een zoekfunctie heel handig voor gebruikers om snel te vinden wat ze zoeken. De zoekfunctie is een soort interne zoekmachine en vegroot het gebruiksgemak. Websitebezoekers willen nu eenmaal snel en relevant resultaat.

2. Verbeteren van de gebruikservaring

Inherent aan het snelle resultaat dat de gebruiker wil, is het snelle navigeren ook een grote pré van de zoekfunctie. Zo worden 5 stappen eenvoudig verkort naar 1 of 2 stappen. Zeker als je een omvangrijke website hebt met veel pagina’s, onderwerpen en functionaliteiten.

3. Eenvoudig producten zoeken

Heb je een webshop dan is een zoekfunctie vrijwel noodzakelijk. Klanten kunnen zo op trefwoord alle matchende producten vinden in plaats van te moeten zoeken binnen de standaard categorieën.

4. Voorkom overbelasting van de live chat

Met een zoekfunctie voorkom je dat de livechat of helpdesk bestormd wordt met vragen. Uiteraard wil je klanten binden en servicegericht zijn, maar op eenvoudige vragen kun je via de zoekfunctie snel in antwoorden voorzien en houd je andere contactmomenten kwalitatief.

5. Inzicht in de gebruikservaring op je website

Een ander zeer groot voordeel van de zoekfunctie is het verkrijgen van inzicht in de gebruikservaring van bezoekers op jouw website. De zoekopdrachten zijn namelijk heel waardevol voor jou. Daarmee kun je namelijk zien waar jouw klanten naar op zoek zijn op jouw website. Om inzage te krijgen in deze zoekopdrachten moet je Site Search instellen in Analytics. Met de inzichten kun je vervolgens je website gaan optimaliseren en uitbreiden.

6. Zoekfunctie voorkomt vroegtijdige uitstap

Daarnaast biedt de zoekfunctie ook een oplossing als een bezoeker vast loopt. Stel dat websitebezoeker aan het klikken is en het dan nog steeds niet kan vinden, dan is er altijd de zoekfunctie nog die geraadpleegd kan worden. En je kunt dat ook testen. Bij Conversie-optimalisatie Gemert hebben ze gemeten dat ruim 70% van de bezoekers die de zoekfunctie gebruikt doorklikt naar een nieuwe pagina.

7. Straal vertrouwen uit

Wie veel kennis heeft en dat graag deelt laat via de zoekfunctie zien dat alles op de website vrij toegankelijk is. Er is niets te verbergen, er zijn geen loze pagina’s en je laat zien dat je jouw klanten snapt door ze met gemak te bedienen in hun zoekvraag.

8. Verleng het websitebezoek

Niets is zo jammer als wanneer websitebezoekers onverricht ter zake uit de website stappen. Met de zoekfunctie en het gemak waarmee gebruikers vinden wat ze zoeken, hoe je de aandacht veel langer vast en zorg je ervoor dat ze vlot door je website kunnen navigeren en de interesse meermaals en breed gewekt wordt.

9. Tijdsbesparing voor jezelf

Ben je bezig met content creatie en begrijp je dat linkjuice (interne links) belangrijk zijn voor je online vindbaarheid, de gebruikerservaring en het bounce percentage, dan is de zoekfunctie ook handig voor jou. Met het oog op interne linkbuilding kun je bij het creëren van content zelf via de zoekfunctie eenvoudig artikelen vinden die relevant zijn om naar te linken.

10. Invloed op prioriteren op relevantie

De interne zoekfunctie geeft een overzicht van matches op een zoekopdracht. Dat kan een hele lijst zijn, zeker als je veel webpagina’s hebt die mogelijk in de afgelopen 10 jaar zijn gecreëerd. Je wil je websitebezoekers uiteraard de meest relevante informatie tonen en dat kan met de zoekfunctie. Over het algemeen geldt dat de zoekresultaten worden getoond op volgorde van datum aflopend. Wel zo handig om te voorkomen dat de websitebezoeker verouderde informatie ziet.

CONCLUSIE

Als je een beetje een omvangrijke website hebt denk dan niet dat de menu indeling er wel voor zorgt dat je bezoekers kunnen vinden wat ze zoeken. Bezoekers kunnen met een zoekfunctie doelgericht zoeken zonder eerst te hoeven snappen hoe de website in elkaar zit. Dit scheelt enorm veel tijd en levert direct resultaat. Een zoekbalk zorgt daarom voor een betere gebruiksvriendelijkheid van je website. Daarnaast krijg jij als website eigenaar een hoop informatie over het zoekgedrag van jouw klanten waarmee jij de website verder kunt optimaliseren. En je voorkomt dat bezoekers onnodig uitstappen omdat ze niet vinden wat ze zoeken of vastlopen.
Kortom, zoals we bij Braincandy zeggen: de zoekfunctie is een kleine functionaliteit met grote resultaten!

Ga naar de bovenkant