Hoe SEO en SEA elkaar versterken

Voor een optimaal resultaat van jouw vindbaarheid in de zoekmachines, adviseren we SEO en SEA tegelijk in te zetten. De reden daarvoor is in eerste instantie niet ‘de kracht ven herhaling’, maar juist het voordeel dat Google biedt wanneer beide activiteiten naast elkaar worden uitgevoerd. In deze blog leggen we je uit hoe dat zit.

SEO en SEA

Even naar de basis. Wat is SEO en SEA? SEO (Search Engine Optimatisatie, Zoekmachine Optimalistie) bestaan uit werkzaamheden die ervoor zorgen dat jouw website hoog in Google wordt getoond wanneer iemand op jouw zoekwoorden (product/dienst) zoekt. De klik naar jouw website is gratis.
SEA (Search Engine Advertising) is het adverteren in de zoekmachines. Wanneer er op jouw zoekwoorden gezocht wordt, wordt de advertentie in de advertentieruimte van Google getoond. De klik naar jouw website kost geld (click charge).
Voor een optimale vindbaarheid, adviseren wij om SEO en SEA tegelijkertijd in te zetten. Waarom? Omdat zij elkaar kunnen versterken. We leggen je uit hoe dat werkt.

NAUWKEURIGE ZOEKWOORDEN

Bij het uitvoeren van Zoekmachine Optimalisatie voeren we een zoekwoordenonderzoek uit om te bepalen welke zoekwoorden voor jouw website (product/dienst) interessant zijn. Uit het zoekwoordenonderzoek kunnen we ook alternatieve, mogelijk interessante, zoekwoorden herleiden. En we kunnen zien wat de concurrentie op een zoekwoord is. Met het gebruiken van zoekwoorden met hoge concurrentie kan het lastig zijn om een toppositie te behalen in Google. Het gebruiken van ‘body-term’ (2 woorden) zoekwoorden en alternatieve zoekwoorden kan dan interessanter zijn.
Helemaal sluitend is dit echter niet. Het is binnen het organische zoekverkeer niet mogelijk om te achterhalen met welk exact zoekwoord er een conversie heeft plaatsgevonden. Met de inzet van Google Ads kan dat wel. Daarbij is precies na te gaan op welke zoekwoorden er conversies hebben plaatsgevonden. En als we dat weten, dan kunnen we die zoekwoorden 1-op-1 inzetten bij de SEO werkzaamheden.
En andersom geldt uiteraard hetzelfde. Het is verstandig om de reeds opgedane resultaten uit SEO mee te nemen bij de SEA advertentiecampagnes.

Kruising SEO en SEA bij body-term zoekwoorden

Een kleine aanvulling op bovenstaande: SEO richt zich vooral op head-terms’ (1 woord) en ‘body-terms’ (2 woorden) zoekwoorden. SEA richt zich op ‘body-terms’ en ‘long tail’ (3≤ woorden). Het is namelijk vaak te uitgebreid om rondom long tail zoekwoorden ook volledig geoptimaliseerde webpagina’s in te richten. En voor head-term zoekwoorden zijn de klikkosten vaak te kostbaar op SEA campagnes voor in ter richten.
SEO en SEA gecombineerd inzetten is met name van toepassing op de ‘body terms’ (2 woorden).

LAGERE KLIKKOSTEN GOOGLE ADS

De klikkosten van een Google advertentie worden bepaald door de kwaliteitsscore van je advertentie. Hoe lager de score, hoe hoger de kosten per klik. De kwaliteitsscore wordt mede bepaald door de advertentierelevantie. Met de advertentierelevantie wordt bedoeld de mate waarin de advertentie aansluit op de webpagina waar hij naar linkt. Hoe beter de relevantie is, des te hoger de kwaliteitsscore en des te lager de kosten per klik.
Dit is eigenlijk ook wel logisch, want relevantie is key voor Google. Google wil zijn gebruikers optimaal van dienst zijn door de beste zoekresultaten te presenteren. In return heb jij daar als adverteerder baat bij. Google beloont je dus als het ware voor je relevantie.

WEBSITE OPTIMALISTIE

Nu we weten wat advertentierelevantie doet met jouw klikkosten, is het overduidelijk dat optimalisatie van de webpagina van essentieel belang is. Immers, wanneer je zoekwoorden, je advertentie en de inhoud van de webpagina op elkaar aansluiten zijn de kosten per klik lager.
Website optimalisatie is een onderdeel van SEO. Vooral de content en on page factoren moeten relevant zijn (tekst, beeld, gebruiksvriendelijkheid, call to action). Daarnaast zijn en blijven de technische eigenschappen, zoals pagina snelheid, uiteraard ook super belangrijk.

CONCLUSIE 1+1=3

Wil jij het meeste rendement uit elke geïnvesteerd euro? Zet dan zoals SEA en SEO gecombineerd in!

  • Met SEA (Google advertentie) komen we erachter welke exacte zoekwoorden converteren en kunnen dat bij SEO (organische vindbaarheid) toepassen.
  • Met SEO zorgen we ervoor dat je webpagina geoptimaliseerd is waardoor je kosten per klik bij SEA lager zijn.

Wil jij dit ook? Laat ons een voorstel maken voor jouw website. Neem contact op met Braincandy zodat we samen je doelstellingen en de mogelijkheden door kunnen nemen. Braincandy zorgt ervoor dat jouw website bovenaan Google komt en dat je volledige investering rendabel wordt.

Ga naar de bovenkant